logo-nafas

PROGRAM JOM KE SEKOLAH BANTU RINGAN BEBAN KELUARGA AHLI PELADANG

bts04 kYAN, 23 Dis | Program Jom Ke Sekolah anjuran Petubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) bagi negeri Kedah dimulakan di perkarangan Pusat Khidmat Dun Sungai Limau, dekat sini, 23 Disember lalu.

Sumbangan disampaikan Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah NAFAS, Dato' Phahrolrazi Mohd Zawawi. Hadir sama, Penyelaras Dun Sg Limau, Zahran bin Dato' Paduka Abdullah.

Selain sumbangan NAFAS kepada 50 pelajar melalui program Jom Kembali Ke Sekolah, di majlis yang sama Kerajaan Negeri Kedah juga menyampaikan bantuan persekolahan kepada 100 pelajar, bantuan melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA) kepada 53 bakal siswa dan khairat kematian kepada 50 waris.

Foto di atas : Seorang pelajar menerima sumbangan daripada Dato' Phahrolrazi di SMK Convent, Alor Setar.

bts01 k
Dato' Phahrolrazi berucap merasmikan program Jom Ke Sekolah di Pusat Khidmat Dun Sungai Limau.

bts02 k
Menyampaikan sumbangan kepada seorang pelajar sambil diiringi Zahran.

Dato' Phahrolrazi ketika berucap berkata, pelbagai bentuk bantuan disediakan kerajaan untuk rakyat khususnya golongan peladang seperti baja subsidi, racun dan input-input pertanian.

Kerajaan, ujarnya menyediakan peruntukan yang besar untuk kebajikan rakyat antaranya subsidi baja yang bernilai lebih RM800 juta setahun.
Menyentuh tentang persiapan persekolahan, beliau mengakui ibu bapa memperuntukkan belanja yang besar bagi memenuhi keperluan pendidikan anak-anak setiap kali musim persekolahan bermula.
Persiapan persekolahan, katanya menyebabkan ada di kalangan ibu bapa yang mengurangkan bajet makanan.

Menyedari tentang perkara ini, Kementerian Pelajaran jelas beliau bakal melaksanakan skim sarapan percuma bagi para pelajar.

Usaha kerajaan ini, katanya bertujuan meringankan bebanan ibu bapa khususnya yang berpendapatan rendah.

Pada sebelah petangnya program Jom Ke Sekolah bagi kawasan Dun Alor Mengkudu berlangsung di Dewan Elit, SMK Convent, Alor Setar.

Pada majlis itu Dato' Ir Phahrolrazi menyampaikan baucar pembelian peralatan sekolah kepada sepuluh pelajar.

Sejumlah 200 orang pelajar daripada enam sekolah menengah dan rendah di kawasan Dun Alor Mengkudu menerima baucar pembelian barangan persekolahan bernilai RM100.

bts06 k

Ibu bapa pelajar mendaftar diri di kaunter pada program Jom Ke Sekolah di SMK Convent, Alor Setar.

bts03 k
Ibu bapa memilih peralatan sekolah pada program di Sungai Limau.

Mereka kemudiannya menunaikan baucar dengan membeli barangan keperluan sekolah di Gedung Pakaian Hari-Hari Alor Setar.

Hadir sama pada majlis itu Pengetua SMK Convent, Hajah Zainab Yaman dan Pegawai Pembangunan Peladang (PPP) Negeri Kedah, Encik Ibrahim Suppian.

Ketika berucap, Dato' Phahrolrazi mengucapkan terima kasih kepada Pengetua dan pihak sekolah di atas kesudian menjadi tuan rumah pada majlis itu.

"Bantuan kerajaan hari ini adalah bagi meringankan beban kewangan ibu bapa apabila berdepan sesi persekolahan baru tahun 2020.

"Pengorbanan ibu bapa ini terlalu besar, anak-anak perlu rajin belajar untuk ilmu dan teknologi baru yang perlu dikuasai," ujar beliau.

bts05 k

Dato' Phahrolrazi berucap merasmikan program di SMK Convent, Alor Setar.

Ketika mengulas program-program NAFAS di beberapa buah sekolah di sekitar Alor Setar beliau berkata, SMK Simpang Kuala telah diberikan peruntukan untuk melaksanakan program E-tuisyen.

Projek bernilai lebih RM100,000 itu bagi menyediakan kemudahan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT)/ E-Tuisyen kepada anak-anak Peladang yang turut memberi kemudahan kepada sekolah-sekolah sekitar.

"Di Sekolah Menengah Tajar pula, kita sudah mula buat program pembelajaran penanaman padi dengan cara moden. Projek My Green Team ini akan memberi peluang kepada pelajar dari kelab pertanian sekolah dengan aktiviti penanaman padi di sawah padi milik sekolah tersebut," katanya.

Sejumlah 17 program Kembali Ke Sekolah di negeri Kedah diadakan bermula dari 23 Disember hingga 28 Disember ini.

Program khidmat sosial anjuran NAFAS ini dilancarkan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Salahuddin Ayub di bandar Muar, 13 Disember lalu.

Program ini memberi manfaat kepada 3,200 keluarga golongan B40 dan dilaksanakan di kawasan-kawasan terpilih seluruh Semenanjung.

Setiap penerima daripada kalangan anak ahli-ahli Peladang memperolehi baucar bernilai RM100 & RM200 bagi membeli barangan kelengkapan sekolah.

 

23-09-2021
LAWATAN KERJA PENGERUSI AHLI JEMAAH PENGARAH NAFAS KE MEDAN JUARA SDN. BHD.
LAWATAN KERJA PENGERUSI AHLI JEMAAH PENGARAH NAFAS KE MEDAN JUARA SDN. BHD.

Johor, 23 September 2021 - YH. Dato' Zamri bin Yaakob, Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah NAFAS mengadakan lawatan kerja ke Medan Juara Sdn. Bhd. Lawatan kerja ini bertujuan meninjau sendiri tapak dan tempat...

Read more
19-09-2021
PENGURUSAN TANAMAN PADI BERSEPADU NAFAS-PETRONAS TINGKATKAN HASIL PADI MUSIM 1/2021
PENGURUSAN TANAMAN PADI BERSEPADU NAFAS-PETRONAS TINGKATKAN HASIL PADI MUSIM 1/2021

Pendang, 19 September 2021 - Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan II, Yang Berhormat Dr. Nik Muhammad Zawawi Salleh pada hari ini menyempurnakan Majlis Perasmian Musim Menuai Program Pengurusan Tanaman Padi...

Read more
10-09-2021
KADAR DIVIDEN SPKP, DANA PELADANG KEBANGSAAN 8 PERATUS BAGI TAHUN 2020
KADAR DIVIDEN SPKP, DANA PELADANG KEBANGSAAN 8 PERATUS BAGI TAHUN 2020

PUTRAJAYA, 10 September 2021 - Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee, mengumumkan agihan kadar dividen Skim Pelaburan Khas Peladang (SPKP), Dana Peladang Kebangsaan (DPK) di bawah...

Read more
02-05-2021
MAJLIS SERAHAN ZAKAT PERNIAGAAN KEPADA DYMM TUANKU SULTAN SELANGOR
MAJLIS SERAHAN ZAKAT PERNIAGAAN KEPADA DYMM TUANKU SULTAN SELANGOR

2 Mei 2021 | Shah Alam - NAFAS menyempurnakan tanggungjawab zakat perniagaan bagi Negeri Selangor dengan penyerahan zakat sebanyak lebih RM 2.59 juta kepada DYMM Tuanku Sultan Selangor.Simbolik penyerahan disampaikan...

Read more
26-04-2021
KUNJUNGAN HORMAT DARIPADA JAWATANKUASA PENYELARAS PENGERUSI-PENGERUSI PPK MADA KE PEJABAT PENGURUS BESAR NAFAS
KUNJUNGAN HORMAT DARIPADA JAWATANKUASA PENYELARAS PENGERUSI-PENGERUSI PPK MADA KE PEJABAT PENGURUS BESAR NAFAS

Isnin | 26 APRIL 2021 - Jawatankuasa Penyelaras Pengerusi-Pengerusi PPK MADA menyatakan sokongan terhadap usaha NAFAS dalam memastikan Industri Padi Beras Negara berkembang maju seiring dengan halatuju yang telah ditetapkan oleh...

Read more
30-03-2021
PROGRAM JOM KE SEKOLAH PPK BELURAN BERSAMA MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI MAKANAN
PROGRAM JOM KE SEKOLAH PPK BELURAN BERSAMA MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI MAKANAN

Selasa | 30 Mac 2021 - Datuk Seri Dr Ronald Kiandee, Menteri Pertanian dan Industri Makanan telah menyampaikan sumbangan kelengkapan persekolahan dalam Program Jom Ke Sekolah di Beluran Sabah. Seramai 7,000...

Read more
18-03-2021
MAJLIS MENANDATANGANI MEMORANDUM PERSEFAHAMAN ANTARA NAFAS DAN ENSPIRE VENTURES SDN BHD
MAJLIS MENANDATANGANI MEMORANDUM PERSEFAHAMAN ANTARA NAFAS DAN ENSPIRE VENTURES SDN BHD

Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman antara NAFAS dan Enspire Ventures Sdn Bhd telah berlansung di Dewan Utama NAFAS hari ini diwakili oleh Pengerusi Ahli jemaah Pengarah NAFAS Ybhg. Dr. Anis bin...

Read more
09-01-2021
PROGRAM KEMBALI KE SEKOLAH PARLIMEN JASIN
PROGRAM KEMBALI KE SEKOLAH PARLIMEN JASIN

9 Januari 2021 - Seramai 450 orang pelajar dari kawasan Parlimen Jasin telah menerima bantuan sumbangan kelengakapan persekolahan di dalam satu Program Kembali Ke Sekolah Parlimen Jasin yang disampaikan oleh YB...

Read more
08-01-2021
PENGGUNAAN TREKBPS MEMANFAATKAN AHLI PELADANG
PENGGUNAAN TREKBPS MEMANFAATKAN AHLI PELADANG

Penggunaan teknologi dalam pertanian dipelopori oleh Kementerian Pertanian dan Industri Makanan seiring dengan perkembangan dunia saban tahun sekaligus membawa hasrat kerajaan untuk memacu industri pertanian ke arah teknologi berdaya tinggi. Dengan...

Read more
07-01-2021
AYAM SEJUK BEKU NAFAS FOOD PROCESSING & MARKETING SDN BHD KINI DI STESEN PETRONAS
AYAM SEJUK BEKU NAFAS FOOD PROCESSING & MARKETING SDN BHD KINI DI STESEN PETRONAS

7 JANUARI 2021 | PRIMA KAJANG, SELANGOR - Ayam sejuk beku keluaran NAFAS Food kini boleh didapati di stesen minyak Petronas yang terpilih menerusi program Segar@Mesra hasil kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam...

Read more
Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS)
Lot 1, Jalan Teknologi 3/5,
Taman Sains Selangor 1, Kota Damansara,
47810 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03 6144 1200   Fax : 03 6144 1399
Email : info[a]nafas.com.my
 
Pautan Laman

qr nafas static

Ikuti kami di :

fb icon s

twitter icon s ig icon s youtube icon s
 
Paparan terbaik menggunakan :
Mozilla Firefox 4.0++
Internet Explorer 8++
   Resolusi 1200 x 800
Statistik
Pelawat : click tracking
   
 

 

   
   

Hakcipta Terpelihara 2021 © Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS)