logo-nafas

NAFAS, PPN JOHOR METERAI MOU TERNAKAN AYAM

IndustriAyam01JOHOR BAHRU, 1 Dis | Bagi melengkapkan 'rantaian nilai' sektor ternakan ayam milik pertubuhan peladang, memorandum persefahaman (MoU) antara Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) dan Pertubuhan Peladang Negeri Johor (PPNJ) dimeterai sempena Majlis Perasmian Penutup Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK2019) di Angsana Mall, dekat sini.

NAFAS diwakili Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah, Dato' Phahrolrazi Mohd Zawawi manakala PPNJ diwakili Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah, Haji Omar Salleh.

Majlis menandatangani MoU itu disaksikan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Salahuddin Ayub, Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar Johor, Haji Tosrin Jarvanthi, Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian (Pembangunan), Datuk Salim Parlan, Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian (Dasar), Datuk Haslina Abd Hamid dan Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP), Datuk Mazlan Aliman.

NAFAS adalah pemilik syarikat memproses ayam, Nafas Food & Processing Sdn Bhd juga syarikat pengeluar makanan (dedak) ayam, Nafas Feedmill Sdn Bhd manakala PPNJ pula memiliki syarikat pengeluar anak ayam, Medan Juara Sdn Bhd dan pemprosesan ayam, PPNJ Poultry Sdn Bhd.

Sementara itu, ketika berucap merasmikan penutup HPPNK2019, Datuk Seri Salahuddin menyeru anak muda agar menceburi bidang pertanian yang menjanjikan pendapatan menarik.

Beliau memberi contoh tanaman nenas tempatan yang kini mendapat pasaran di peringkat antarabangsa khususnya China sehingga permintaan tidak mencukupi.

IndustriAyam02

Majlis menandatangani MoU antara Nafas dan Pertubuhan Peladang Negeri Johor bagi industri ayam.

Negeri Johor, ujar beliau berpotensi untuk menjadi hab pengeluaran nenas bukan sahaja di Malaysia malah di peringkat antarabangsa.

Johor juga, tambah Salahuddin berpotensi jadi hab pengeluaran kerang-kerangan terbesar di Malaysia juga industri ruminan (lembu dan kambing).

"Kita akan menjadikan semua sektor dalam bidang pertanian sebagai sumber kekayaan yang akan memberikan pulangan yang besar kepada golongan peladang, penternak dan nelayan dalam negara ini," ujarnya.

Menyentuh tentang penganjuran HPPNK2019, Salahuddin yakin unjuran jualan tunai, kredit dan MoU berjumlah RM30 juta mampu dicapai dengan jumlah pengunjung mencecah 500,000 orang.

Beliau juga melahirkan perasaan gembira kerana hasil tinjauan mendapati hampir 70% peserta yang terlibat dalam pameran HPPNK2019 terdiri daripada anak-anak muda.

"Anak-anak muda telah melihat bidang pertanian sebagai sumber pendapatan dan mencari rezeki," katanya.

Pihak kementerian, ujar beliau akan terus memberikan khidmat terbaik kepada peladang, penternak dan nelayan kerana ruang untuk berjaya dalam bidang pertanian adalah terlalu luas.

Salahuddin turut mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Negeri Johor dan kakitangan kerajaan yang berusaha keras menjayakan HPPNK2019.

Berucap di majlis yang sama, Haji Tosrin merakamkan terima kasih di atas kesudian kementerian menjadikan Johor sebagai tuan rumah HPPNK2019

Kerajaan negeri, ujarnya turut memastikan sektor pertanian tidak dipinggirkan apabila melaksanakan 'Revolusi Hijau' di Johor.

Menurut beliau, bagi membasmi kemiskinan tegar di bandar, Johor telah melaksanakan projek pertanian dalam bandar dengan peruntukan RM1 juta bagi tahun 2020.

Tambah beliau, sejumlah RM500,000 juga telah diperuntukkan dalam Bajet 2020 untuk memulihkan kolam-kolam ternakan ikan di Johor.

Projek ternakan lembu tenusu juga, katanya akan dilaksanakan di negeri itu.

Bagi mengoptimumkan pembangunan tanah-tanah terbiar, tambah beliau, kerajaan negeri telah melaksanakan pelbagai projek antaranya tanaman nenas seluas 30 ekar di Felda Tebrau dan tanaman lada hitam seluas 10 ekar di Felda Inas.

Haji Tosrin juga menaruh keyakinan bahawa industri asas tani (IAT) memainkan peranan penting dalam kemajuan negara.

 

23-09-2021
LAWATAN KERJA PENGERUSI AHLI JEMAAH PENGARAH NAFAS KE MEDAN JUARA SDN. BHD.
LAWATAN KERJA PENGERUSI AHLI JEMAAH PENGARAH NAFAS KE MEDAN JUARA SDN. BHD.

Johor, 23 September 2021 - YH. Dato' Zamri bin Yaakob, Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah NAFAS mengadakan lawatan kerja ke Medan Juara Sdn. Bhd. Lawatan kerja ini bertujuan meninjau sendiri tapak dan tempat...

Read more
19-09-2021
PENGURUSAN TANAMAN PADI BERSEPADU NAFAS-PETRONAS TINGKATKAN HASIL PADI MUSIM 1/2021
PENGURUSAN TANAMAN PADI BERSEPADU NAFAS-PETRONAS TINGKATKAN HASIL PADI MUSIM 1/2021

Pendang, 19 September 2021 - Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan II, Yang Berhormat Dr. Nik Muhammad Zawawi Salleh pada hari ini menyempurnakan Majlis Perasmian Musim Menuai Program Pengurusan Tanaman Padi...

Read more
10-09-2021
KADAR DIVIDEN SPKP, DANA PELADANG KEBANGSAAN 8 PERATUS BAGI TAHUN 2020
KADAR DIVIDEN SPKP, DANA PELADANG KEBANGSAAN 8 PERATUS BAGI TAHUN 2020

PUTRAJAYA, 10 September 2021 - Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee, mengumumkan agihan kadar dividen Skim Pelaburan Khas Peladang (SPKP), Dana Peladang Kebangsaan (DPK) di bawah...

Read more
02-05-2021
MAJLIS SERAHAN ZAKAT PERNIAGAAN KEPADA DYMM TUANKU SULTAN SELANGOR
MAJLIS SERAHAN ZAKAT PERNIAGAAN KEPADA DYMM TUANKU SULTAN SELANGOR

2 Mei 2021 | Shah Alam - NAFAS menyempurnakan tanggungjawab zakat perniagaan bagi Negeri Selangor dengan penyerahan zakat sebanyak lebih RM 2.59 juta kepada DYMM Tuanku Sultan Selangor.Simbolik penyerahan disampaikan...

Read more
26-04-2021
KUNJUNGAN HORMAT DARIPADA JAWATANKUASA PENYELARAS PENGERUSI-PENGERUSI PPK MADA KE PEJABAT PENGURUS BESAR NAFAS
KUNJUNGAN HORMAT DARIPADA JAWATANKUASA PENYELARAS PENGERUSI-PENGERUSI PPK MADA KE PEJABAT PENGURUS BESAR NAFAS

Isnin | 26 APRIL 2021 - Jawatankuasa Penyelaras Pengerusi-Pengerusi PPK MADA menyatakan sokongan terhadap usaha NAFAS dalam memastikan Industri Padi Beras Negara berkembang maju seiring dengan halatuju yang telah ditetapkan oleh...

Read more
30-03-2021
PROGRAM JOM KE SEKOLAH PPK BELURAN BERSAMA MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI MAKANAN
PROGRAM JOM KE SEKOLAH PPK BELURAN BERSAMA MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI MAKANAN

Selasa | 30 Mac 2021 - Datuk Seri Dr Ronald Kiandee, Menteri Pertanian dan Industri Makanan telah menyampaikan sumbangan kelengkapan persekolahan dalam Program Jom Ke Sekolah di Beluran Sabah. Seramai 7,000...

Read more
18-03-2021
MAJLIS MENANDATANGANI MEMORANDUM PERSEFAHAMAN ANTARA NAFAS DAN ENSPIRE VENTURES SDN BHD
MAJLIS MENANDATANGANI MEMORANDUM PERSEFAHAMAN ANTARA NAFAS DAN ENSPIRE VENTURES SDN BHD

Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman antara NAFAS dan Enspire Ventures Sdn Bhd telah berlansung di Dewan Utama NAFAS hari ini diwakili oleh Pengerusi Ahli jemaah Pengarah NAFAS Ybhg. Dr. Anis bin...

Read more
09-01-2021
PROGRAM KEMBALI KE SEKOLAH PARLIMEN JASIN
PROGRAM KEMBALI KE SEKOLAH PARLIMEN JASIN

9 Januari 2021 - Seramai 450 orang pelajar dari kawasan Parlimen Jasin telah menerima bantuan sumbangan kelengakapan persekolahan di dalam satu Program Kembali Ke Sekolah Parlimen Jasin yang disampaikan oleh YB...

Read more
08-01-2021
PENGGUNAAN TREKBPS MEMANFAATKAN AHLI PELADANG
PENGGUNAAN TREKBPS MEMANFAATKAN AHLI PELADANG

Penggunaan teknologi dalam pertanian dipelopori oleh Kementerian Pertanian dan Industri Makanan seiring dengan perkembangan dunia saban tahun sekaligus membawa hasrat kerajaan untuk memacu industri pertanian ke arah teknologi berdaya tinggi. Dengan...

Read more
07-01-2021
AYAM SEJUK BEKU NAFAS FOOD PROCESSING & MARKETING SDN BHD KINI DI STESEN PETRONAS
AYAM SEJUK BEKU NAFAS FOOD PROCESSING & MARKETING SDN BHD KINI DI STESEN PETRONAS

7 JANUARI 2021 | PRIMA KAJANG, SELANGOR - Ayam sejuk beku keluaran NAFAS Food kini boleh didapati di stesen minyak Petronas yang terpilih menerusi program Segar@Mesra hasil kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam...

Read more
Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS)
Lot 1, Jalan Teknologi 3/5,
Taman Sains Selangor 1, Kota Damansara,
47810 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03 6144 1200   Fax : 03 6144 1399
Email : info[a]nafas.com.my
 
Pautan Laman

qr nafas static

Ikuti kami di :

fb icon s

twitter icon s ig icon s youtube icon s
 
Paparan terbaik menggunakan :
Mozilla Firefox 4.0++
Internet Explorer 8++
   Resolusi 1200 x 800
Statistik
Pelawat : click tracking
   
 

 

   
   

Hakcipta Terpelihara 2021 © Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS)